Jak odstranit pesticidy z ovoce a zeleniny?

25. 04. 2019, 21:36

Čerstvé produkty v obchodech s potravinami obsahují zbytkové množství pesticidů, které mohou zahrnovat insekticidy, fungicidy, herbicidy, a jiné zemědělské chemikálie. Dokonce i bio potraviny mohou skrývat zbytky hnojiv, a mohou být kontaminovány organickými i neorganickými mikroorganismy z půdy nebo hnojiv.

FDA a EPA sdílí odpovědnost za zjištění nadbytečného množství pesticidů v potravinách. Vládní organizace většinou nevěří, že úroveň zbytků pesticidů povolená při produkci potravin je škodlivá pro lidské zdraví, ale některé studie upozorňují na souvislost dokonce nízkého obsahu pesticidů s rakovinou, ADHD symptomy, poruchy nervového systému, alergie a oslabení imunitního systému. Žádné dlouhodobé studie zatím neexistují, takže není možné říci přesně, jakým zdravotním rizikům přesně se vystavujeme.

Samotné obchody s potravinami zřídka myjí produkty před jejich prodejem. Existují systémy udržující mlhu během produkce, která udržuje ovoce a zeleninu čerstvou. Mlha může smýt nějaké zbytky, ale nelze se na to zcela spolehnout.

Malá a velká rizika produkce

Podle skupiny Environmental Working Group, uvádíme "tucet špinavců" neorganické produkce, které s největší pravděpodobností obsahují vysoké hladiny zbytků pesticidů. U těchto potravin můžete přechodem na ekologické bio alternativy snížit výskyt pesticidů až o 80%:

  • Jablka
  • Celer
  • Třešně
  • Domácí borůvky
  • Importované hrozny
  • Salát
  • Nektarinky
  • Broskve
  • Brambory
  • Špenát / Kapusta / Hlávková zelenina
  • Jahody
  • Sladká paprika

Na druhou stranu, výrobky se silnými vnějšími slupkami nemají skoro žádné zbytky pesticidů po oloupání. Uvádíme "čistých patnáct" podle EWG, kam patří:

  • Chřest
  • Avokádo
  • Zelí (odstraňte vnější vrstvy)
  • Ananasový meloun
  • Lilek
  • Grapefruit
  • Kiwi
  • Mango
  • Cibule
  • Ananas
  • Sladká kukuřice
  • Sladké cibule
  • Sladký hrášek
  • Sladké brambory
  • Vodní meloun 

Odstranění zbytku pesticidů

Veškeré čerstvé ovoce a zelenina by měly být umyty ve filtrované vodě. Nejen, že to pomůže odstranit zbytky pesticidů, mytí také pomáhá odstranit špínu obsahující bakterie a další nečistoty. Použití filtrované vody zamezuje dalšímu znečištění z mikroorganismů nebo chemických látek, které až příliš často proklouznou ve veřejných vodovodech úpravnou vody. 

Omyjte potraviny velkým množstvím vody a zvolte teplou nebo studenou v závislosti na jemnosti slupky. Horká voda je vhodná pro čištění brambor, ale poškodí salát, který potřebuje studenou vodu, aby bylo listí pěkné a svěží. Potraviny s hrubou slupkou drhněte čistým kartáčkem. Delikátní potraviny mohou být namočeny. Ať už jste drhnuli nebo namáčeli, důkladně potraviny opláchněte filtrovanou vodou a nikdy nepoužívejte čisticí prostředky.

Zbytky pesticidů se mohou také hromadit v živočišném tuku. Odstraňte tuk z masa a odstraňte kůži i tuk z kuřete. 

Kupujte bio potraviny, pokud je to možné, myjte všechno ve filtrované vodě, a minimalizujete výskyt pesticidů a jiných kontaminujících látek v potravinách. Pelican filtr na pitnou vodu zajistí bezpečnější, čistší vodu z kuchyňského kohoutku, abyste mohli účinně umýt ovoce a zeleninu.

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X
Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).